Paap Pihelgas

Paap Pihelgas

Tervitus, olen Paap ja eelkõige meeldib mulle valmistada kohvi. Tegelikult sai minu kelnerikarjäär alguse juba pea 15. aastat tagasi. Olles pärit väikeset külast Haapsalu külje all, sain oma esimese töökogemuse just Haapsalus, esimene päris töö ja seda spa restorani hommikusöögi teenindajana. Oma esimesed kelneri-baarmani aastad veetsin haapsalus, õppides samal ajal ka koka eriala sealses kutsekoolis, kus lisaks koolitunnistusele sai tasku pistetud ka mõned säravamad sähvatused nii koka kui kelneri kutsevõistlustelt, pigem ikka kelneri!

Tahe toitlustus-teenindusvalkonnas edasi tegutseda ja eelkõige õppida ja areneda, seadsin sammud Tallinna poole. Esimeses pealinna restoranis kus kanda sai kinnitatud see kõik algas, Kohv! Samamoodi nagu juhus mind kelneritöö juurde viis, oli juhus ka kohv. Olles koguaeg ümbritsetud veinist ja kangemast napsust, siis See oli hoopis midagi erilist. Üks lühike koolitus ja sõrm oli antud. Vähem kui pool aastat hiljem leidsin ennast Eesti Baristade Meistrivõistlustelt, mikrofon peas, rääkides ja valmistades midagi millest ma siis midagi ei teadnud. Kiirelt tuli teha oma eesärkides muudatused, vahetada restoran kohviku vastu. Kiirematel päeadel kaheksa tundi järjest ainult kohvijooke valmistada tundus raske, kuni saabus vilumus ja nauding, aga sellest oli ikka vähe.

Esimest korda Kadrioru, Gourmet Coffee kohviku uksest sisse astudes ei saanud veel aru kui suurde mängu olen sattunud. Oskused ja teadmised mida arvasin endal olevat said tugeva tagasilöögi, heas mõttes. Olin jälle alguses! Hoopis uus maailm, uued väljakutsed, uued inimesed ja uued õpetajad ja filosoofia. Enne- ja ka peale tööpäeva enda
oskusi lihvides, uusi nippe õppides ja ennast arendades saabus ka esimene präänik. Aasta oli möödas ja uued meistrikad ukse ees. Treeningprotsess oli kordades pingelisem, täpsem ja maitsvam. Ei tea kas sain siis selle mida tahtsin, Eesti Barista Meister, World Latte Art Championshipil osalemine, tohututes kogustes kohvi ja teadmisi, ikka oli vähe!

Tahe ennast arendada ja kohalikul restoranimaastikul midagi ära teha, viis mind jälle kokku meeskonnaga kelle juurest kohv mind ära viis. Sain kvaliteetset kohvi valmistada restoranis, sellel hetkel kindlasti ainuke barista Eestis kelle kasutada oli kogu euroopa kvaliteetkohvi turg. Ühel hetkel avastasin, et meie kaardis oli pea kakskümmend erineva- päritolu, töötlusviisi, rösti ja maitseomadustega kohvi, nagu vein!

Hetkel olen vabakutseline barista, koolitaja, Eesti Baristade Assotsatsiooni liige. Tahe oma teadmisi arendada pole kuhugi kadunud, lisandunud on teadmiste jagamine.

Paap Pihelgas
Kelner/Barista

Log In

Create an account