Uudised

Euroskills – Vana projekt uues kuues

Teeninduskvaliteedi uueks projektiks onIMG_1780 koostöös Pärnumaa Kutsehariduskeskusega (PKHK) koolitada välja noor restoraniteenindaja spetsialist rahvusvahelistelekutsemeistrivõistlustele Euroskills 2016. Mis võistlus see siis ikkagi on. Eesti mõistes on see nagu kevadeti toimunud Noor Meister võistlused, kus koolide parimad saadetakse teiste koolide parimatega mõõtu võtma. Nii palju, kui on koolides erialasid on ka erinevaid võistlusalasid nagu näiteks lisaks restoraniteenindajale (nimetan edaspidi kelneri), plaatija, maastikuarhitektuur, juuksur või müüja eriala. Pärnu kool on iga aasta esinenud küllaltki tublilt ja noppinud võistlustelt rohkelt medaleid ja esikolmiku kohti. Tänaseks on selgunud, et Eestit läheb Euroskills kelneri eriala esindama PKHK kokakursuse tudeng ja Lime Lounge’i kokk Erik Tammeleht.
Ja siis ma mõtlesin, et püüan pidada siin sellekohast blogi, et oleksite enam vähem kursis, mida me tegelikult teeme ja harjutame enne, kui me Eriku, Sihtasutus Innove, WorldSkills Estonia ja PKHK-ga suurele areenile Eesti kelnereid esindama läheme.

Viimasel paaril aastal on PKHK tase kelneri võistlustel tõusnud tippu. Üle eelmisel aastal saavutas Rita Nazarova vabariiklikel võistlustel II koha. Tegu on ülimalt tragi ja kohusetundliku preiliga Embecke restoranist Pärnus. Mulle tundub ja meeldib, et talle on antud kelneri anne juba noorelt. Talent omas võtmes ma julgeksin öelda. Samas, soodustab Ritat see asjaolu, et seal samas restoranis töötab ka Peep Peetersoo, kellel on kelnerikogemust ohhohoo, kui palju ning teise poole oma ajast ta pühendab PKHK restorani õpilaste treenimisele. Tegelikult on Embeckes veel üks vanakooli kelner, keda kutsutakse Vikiks, kuid tema ja teistega, kellest siin juttu on kohtume vast mõnes järgmises postituses pikemalt. Seega kujutage ette, kui palju tööalaseid teadmisi Rita kahelt vanakooli kelnerilt tegelikult saab. Seal tulebki välja see tööalane kirg, mida meile meeldib teha. Ütlen ausalt, et mõned aastad tagasi ma ka mõtlesin, et kas ma tõesti oleksin kelner ka viiekümne viieselt, siis tänaseks on selge, et jah, oleksin küll. Lihtsalt omas võtmes! Teiseks peab meeskond super hea olema, muidu on raske töötada. Kolmandaks on see, et mida kauem ma seda tööd teen, seda täiuslikumaks ja mugavamaks ma muutun. Tühja rapsimist jääb järjest vähemaks ja efektiivsete töövõtete arv suureneb.

Eelmise aasta kelnerite võistlustel IMG_1788saavutas Erik Tammeleht I koha. Erikul olid olemas kõik eeldused, et minna esindama Eestit Worldskills võistlustel, ainult vanus ei lubanud tal seda veel teha, kuna too hetk oli Erik veel 17- aastane. Sellel aastal näituste ja messikeskuses Noor Meistrit ei toimu, kuid vabariigi parimad erinevatel erialadel selgitatakse välja eraldi kohtades ja aegadel. Kelneri võistlused toimuvad 2016. aastal 31 märts ja 1. aprill Tallinna Teeninduskoolis (TEKO). Lisaks Erikule, kes läheb oma tiitlit kaitsma ja Worldskillsi piletit püüdma, võtab võistlustest veel osa ka PKHK teine võistleja Krete-Kristin Aruste.

Miks siis vana projekt uues kuues. Tegelikult on asi lihtne. Esiteks selleks, et saavutada eelpool mainitud tulemusi on eelkõige nende võistlejate enda soov kelnerina läbi lüüa ja seda ka tõestada. Teine oluline faktor on spetsialistid, kes on valmis oma aega ja teadmisi neile pühendama. Olles ise üks nendest, siis ütlen ausalt, et see on lihtne, kui inimene ise soovib kelnerina kuhugi jõuda. Näha, kuidas koolitatav sind tähelepanelikult jälgib ja kuulab ning püüab soovitusi enda tarbeks ära kasutada, kas täpselt samamoodi nagu näidatakse ja reeglid ette näevad või lisavad õpitule veel oma väikse nüansi juurde, et tulemus oleks veel täiuslikum. Vana projekt tähendabki seda, et mina, Timo Kübar, kes ma esindan ka Teeninduskvaliteet ettevõtet, olen koolitanud neid võistlejaid paar aastat vabariiklikul tasemel. Uus faktor on see, et nüüd me esindame koos Sihtasutus Innove ja WorldSkills Estonia’ga, Eriku ning PKHK-ga ja Teeninduskvaliteediga Eestit 1-3 detsembril toimuval Euroskills kelnerite võistlustel Rootsis.

IMG_1682Lisaks vanusele, et suurel võistlusel osaleda on vaja ka tugevaid oskusi ja teadmisi ning ei tohi ka ära unustada kelneri enda hoiakut ja suhtumist. Selleks, et pääseda Eestit esindama, pidi läbi tegema võistluspäeva erinevate ülesannetega, millega Erik sai minu arust ülihästi hakkama. Selleks ajaks oli Erikul seljataga 10 koolituspäeva.

Mõned pisivead olid, aga me ka alles alustasime ja võistlusteni on veel piisavalt aega, et oskusi lihvida. Kogu selle tulemuse taga ei ole Teeninduskvaliteet üksi. Suured kiidu- ja tänusõnad lähevad veel Peep Peetersoo’le ja Hiie Põldma’le. Nad mõlemad on suure kogemuste pagasiga toitlustusettevõtetes ja lisaks restoranitööle on nad mõlemad PKHK õppejõud, kelle käe alt käivad läbi paljud kelnerid, kes koolis õpivad. Nemad mind sellesse projekti kaasa haarasid ja mina tänan neid südamest selle võimaluse eest. Lisaks on meid koolitamises kaasa aidanud kohvi armastajatele juba tuttav Paap Pihelgas, mitmekordne sommeljeede võitja Kristjan Markii ja erinevatel rahvusvahelistel kelnerite võistlustel juhendaja kaasa löönud ja Kelnerite Liidu raudvara Tiiu Parm. Ka teid tänan selle eest, et leidsite meie jaoks aega. Siinkohal ma lõpetakski oma sissejuhatuse, mis ootab meid ees. Võistlustest ja trennipäevadest teen juttu järgmistes postitustes.

Timo Kübar

Log In

Create an account